Concerten - Masterclasses - Documentaires - Natuur - Lezingen

Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog

Festival oktober

30 september t/m 5 oktober 2017

De 16e editie van Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog vindt plaats van 30 september t/m 5 oktober 2017 . De kaartverkoop is gestart op 1 juni: wees op tijd met bestellen, er is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

WO I – De proloog

De Eerste Wereldoorlog: een periode die niet alleen het politieke aanzien van Europa heeft veranderd, maar evenzeer de muziekkunst. De editie van 2017 én die van 2018 staan daarom in het teken van deze grote oorlog. De aankomende editie gaat in op de decennia vlak voor WOI en de eerste oorlogsjaren, om in 2018 de historie verder te volgen. Een goed moment bovendien om 100 jaar WOI te herdenken; Nederland lijkt zich nauwelijks rekenschap te nemen van de vroege twintigste eeuw, overschaduwd als ze is door de nationale rampen van de Tweede Wereldoorlog.

Het programma weerspiegelt het contrast van de weelderige fin-de-siècle-cultuur in de salons naar de rauwe werkelijkheid van de oorlog. Uitgevoerd worden o.a. de prachtige bewerking van Debussy’s La Mer voor pianotrio, Verklärte Nacht van Schönberg, het Pianokwintet van Louis Vierne en Le Tombeau de Couperin van Ravel, door hem geschreven naar aanleiding van de dood op het slagveld van enkele van zijn vrienden. Musicoloog Leo Samama is uitgenodigd om de programmering in een lezing toe te lichten. Ook Jan Brokken is te gast en houdt een muzieklezing over Mata Hari, geboren in Leeuwarden en in oktober precies 100 jaar geleden om het leven gebracht. De woensdagavond wordt ingevuld door het duo BartolomeyBittmann, de sensatie van de afgelopen Cello Biënnale. Uiteraard biedt ook deze editie de onvolprezen masterclass van mezzosopraan Jard van Nes, worden er dagelijks muziekdocumentaires vertoond en maken boswachters van Natuurmonumenten u wegwijs in de Schierse natuur.

Bekijk hier het volledige programma of het weekoverzicht